Pauza in LNF, urmeaza nationala, cateva concluzii

DSC_1940.jpg

Dupa meciurile etapei a 11-a handbalul feminin de club din Romania intra intr-o pauza mult asteptata de toata lumea, in timp ce pentru suporteri urmeaza meciurile de la Trofeu Carpati si apoi Campionatul European din Suedia. Impresia generala dupa prima parte a campionatului este ca avem parte de o competitie foarte echilibrata, in afara de CSM Bucuresti pentru care obiectul pare a fi sa castige la peste 10 goluri si Cetate Devatrans al carei obiectiv pare a fi sa nu piarda la mai mult de 10 goluri, restul meciurilor sunt o povara pentru pariori. Echipele care au inceput campionatul in forta precum Braila si Brasov intra in pauza cu mari probleme la nivelul jocului, iar echipe care au inceput greu – Cluj, Galati, chiar si Zalau sunt acum pe val. O mica analiza in ceea ce priveste fiecare echipa in parte se poate face, desi evolutiile contrastante pentru toate echipele din campionat ridica semne de intrebare la ceea ce va urma.

CSM Bucuresti – Nu sunt prea multe de spus, in afara de sincopa din meciul cu Braila, impresia generala este ca doar trebuie sa se prezinte la meci pentru a castiga. Diferenta de valoare individuala in primul rand este mult prea mare pentru a avea probleme in castigarea campionatului

HC Dunarea Braila – Dupa un inceput in forta care a culminat cu victoria impotriva CSM-ului din Bucuresti parca a inceput sa joace alta echipa, victorii norocoase in ultimele secunde cu Brasov si Galati si neconcludente cu Zalau si Roman si Deva, infrangere la scor cu Cluj si egal acasa cu Craiova. Pauza care urmeaza trebuiesa fie un sfetnic bun daca echipa vrea sa se mentina pe primele locuri altfel norocul poate fi schimbator.

HC Zalau – Desi a pierdut principalele marcatoare din sezonul trecut Claudia Constantinescu – accidentata si Diana Puiu – plecata la Cluj, a reusit sa termine prima parte a campionatului pe locul 3, neasteptat pentru multa lume, lucru datorat in mare masura stilului bataios si spiritului de echipa caracteristice lui Tadici. Cu o banca destul de slaba sunt destul de putine sanse sa reuseasca sa isi pastreze pozitia pana la sfarsitul campionatului.

SCM Craiova termina pe locul 4, peste clasarea de anul trecut dar sub unele asteptari. Accidentarea de lunga durata a Valentinei Ardean-Elisei  si randamentul scazut al unor jucatoare straine nou transferate pot fi cauzele principale ale esecurilor, iar jocurile bune facute de Zamfir si Laurisa Landre dublate de evolutiile din poarta ale Iuliei  Dumanska sunt in mare masura motivele succeselor. Odata cu omogenizarea echipei sunt sanse mari ca locul final din clasament sa fie superior, valoarea lotului permite asta.

DSC_5716.jpg

ASC Corona 2010 Brasov putea fi si mai sus in clasament daca nu pierdea pe final punctele cu Braila dar putea fi si mult mai jos daca nu castiga norocos in ultimile secunde cu Zalau si Slobozia. Impresia generala lasata este negativa de la o echipa cu mari asteptari si obiectiv declarat la inceputul campionatului o clasare pe podium. Plecarea Cristinei Zamfir, jucatoare care nu doar marca 8-10 goluri pe meci dar si creea multe spatii pentru restul liniei de 9 m, a lasat un gol mare in jocul Brasovului.  Multele accidentari din cadrul echipei  au jucat si ele un rol important, dar valoarea individuala a jucatoarelor ar fi trebui sa aduca mai multe puncte. Ramane de vazut cum va gestiona Mariana Tarca situatia nu foarte fericita de la echipa.

CSM Roman, cu unul din cele mai echilibrate loturi, a inceput foarte prost, dar odata cu schimbarea antrenorului a inceput sa adune puncte si sa urce in clasament. Jocul echipei arata mai bine si  dupa pauza probabil va redeveni echipa care a terminat ultimele sezoane in prima parte a clasamentului si va decide indirect podiumul.

CSM Bistrita – se poate spune ca si-a indeplinit obiectivul, o clasare la mijlocul campionatului, 5 victorii , 5 infrangeri o echipa “grea” care joaca bine, dar cam atat. Lipseste ceva, o stralucire care sa o faca sa isi doreasca mai mult. Desi jocul Oanei Chirila e excelent mai e nevoie de cineva langa ea, de aceeasi valoare, pentru ca echipa sa urce.

HCM Rm Valcea – Poate dezamagirea acestui tur de campionat. Beneficiind de un lot foarte puternic, inclusiv pe banca si de un antrenor experimentat dar “prea bun”, totusi echipa nu reuseste sa se exprime pe teren. Cauza principala pare a fi “ omogenizarea lotului” dar motivele par a fi cu totul altele. O echipa de urmarit in retur.

CS Magura Cisnadie – Evolutii oscilante pe tot parcursul campionatului, poate cu cel mai experimentat lot dintre toate echipele dar aproape toate jucatoarele sunt noi venite si acest lucru pare sa conteze.  Caracterele puternice, atat din teren, cat si de pe banca trebuie sa ajunga la un consens pentru ca echipa sa poata sa urce in clasament.

DSC_9215.jpg

U Cluj – eterna speranta a ultimilor ani din handbalul feminin romanesc, dupa un start foarte slab de campionat, pare sa isi revina odata cu instalarea lui Pera pe banca. Victoria concludenta cu Braila si egalul scos la Craiova dau sperante suporterilor pentru un retur in forta. Prezenta in primul 7 a unor jucatoare experimentate – Muntean, Chintoan, Alla Sheiko, Tetean sau Puiu a adus plusul de maturitate echipei necesar performantei. Sunt sanse ca pe viitor echipa sa devina un “Roman”, o echipa abonata la podium.

CSU Danubius Galati – Marea surpriza din partea a doua a turului, dupa ce la inceputul campionatului toata lumea o considera deja retrogradata, cu jucatoare insuficiente pe foaie si meciuri pierdute la scor mare, a reusit sa adune 4 victorii si mai multe puncte decat Cluj. Revirimentul s-a produs mai mult mental, jucatoarele au inceput sa creada ca pot castiga de la meciul cu Braila, si chiar au facut asta!.  Totusi e greu de crezut ca vor reusi sa mentina ritmul acesta si in partea a doua a campionatului.

DSC_0416.jpg

CSM Unirea Slobozia – O echipa mica, intr-un oras mic, fara pretentii , o.. mica caracterizare a echipei, isi joaca sansa, dar sansa nu tine cu ea. Lipsa unui lider in teren, o jucatoare de valoare care sa stie sa organizeze echipa in momentele decisive pare a fi principal cauza a insucceselor.  Totusi.. tineretea lotului da sperante pentru viitor.

CSM Cetate Devatrans – 0 0 10 -98 , linia de clasament spune tot, poate doar un strop de speranta dupa meciul cu Dunarea Braila, pierdut in ultimele minute.

Urmeaza Trofeul Carpati de la Cluj – 26-27 Noiembrie, cu 42 de jucatoare convocate la cele 2 nationale, de notat revenirea Cristinei Zamfir pe lista celor selectionate pentru lotul A si faptul ca nici o jucatoare de la Zalau nu a fost convocata.

ROMvsBEL-27.jpg

Programul turneului:

26.11.2016 – Ora 17:00 – Ungaria – Olanda

26.11.2016 – Ora 20:00 – Romania A – Romania B

27.11.2016 – Ora 17:00 – Meciul pentru locurile 3-4

27.11.2016 – Ora 20:00 – Finala

 

Comments are closed.